Araştırma: İnsan beyni ‘göz açıp kapayıncaya kadar’ sahte anılar üretebilir
Araştırmada, bazı katılımcılar hafızasını karıştırmakRastgele harfler gösterildikten sonra tüm katılımcılardan gösterilen ilk harfi tekrar söylemeleri istenmiştir.
Araştırmada, katılımcıların yaklaşık yüzde 20’sinin ilk harfin gösterilmesinden yaklaşık yarım saniye sonra istenilen harfle ilgili yanlış bir hafıza ürettiği ve bu miktarın 3 saniye sonra yüzde 30’a çıktığı kaydedildi.
Çalışmada, mektuplar aynalı haliyle katılımcılara gösterildiğinde, insanların ‘Göz açıp kapayana kadar’Aynalanmış mektubu gerçek bir mektup olarak hatırlama olasılıklarının daha yüksek olduğu bulundu.
Uzmanlar, insan beyninin görmeyi beklediği şeylerin anılarını karşılaştırır. ‘sahte anılar’ ile değiştirinve katılımcılar, Latin harflerine aşina olduklarından, beyinlerinin harfleri yansıtılmış biçiminden ziyade her zamanki yazılı biçiminde görmeyi beklediğini belirttiler.
Deneylerde düz ve aynalı harfler rastgele gösterildikten sonra katılımcılara 1’den 4’e kadar bir ölçekte anılarına ne kadar güvendikleri sorulmuştur.
Katılımcılar karşılıklılıklarına güvendiklerini belirtmişlerdir. Bu nedenle, katılımcıların yanıtları aslında yanlış iddialar değil, ‘Sahte anılar’ olduğundan emin olun.
Araştırmanın yazarları, “kısa süreli bellek her zaman az önce algılananın doğru bir temsili olmayabilir” ve “bellek aslında görmeyi umduğumuz şey tarafından şekillendirilir”işaretlendi.
Araştırma, ‘PLOS One’ dergisindeyayınlanan.